Importanta pungilor biodegradabile pentru mediul inconjurator

Cresterea semnificativa a numarului de persoane de la nivelul mondial, a consumului si dezvoltarea tehnologica sunt doar cateva din cauzele ce au dus la distrugerea mediului in care traim.

Primele semne de alarma au debutat inca din anii 60, cand s-au infiintat organizatii care sa adopte masurile necesare stoparii procesului de degradare al planetei.

Plasticul este foarte periculos, fiind principalul factor poluant de pe Pamant. Procesul de degradare al acestuia este indelungat, iar o simpla punga se descompune abia dupa 500 de ani.

In acest sens, s-au implementat o serie de metode care sa contribuie la o reducere a consumului mondial de plastic.

Practic, se folosesc materiale biodegradabile, care inlocuiesc cu succes pungile de plastic si se descompun foarte repede, deci nu polueaza natura.

Pungile biodegradabile pot fi descompuse cu usurinta atat de bacterii, cat si de alte organisme vii, aflate in mod natural pe suprafata solului.

Revenind la resurse, observam ca pungile dintr-un astfel de material necesita mai putina energie electrica in procesul de fabricare, comparativ cu cele din plastic.

De cele mai multe ori, materia prima folosita in cadrul confectionarii pungilor biodegradabile este hartia reciclata, precum si hartia Kraft.

Daca plasticul elibereaza elemente cu o compozitie periculoasa pentru sol cand se descompun, pungile biodegradabile sunt prietenoase cu mediul, deci nu il afecteaza in nici o privinta.

Conform cercetatorilor, pungile ce au la baza materie prima biodegradabila se descompun in aproximativ 6-12 luni, deci vorbim de un interval de timp foarte scurt, comparativ cu cele din plastic.

Factorii de mediu sunt cei care pot grabi procesul de descompunere, iar acestia sunt: gradul de umiditate si temperatura.

Pentru fiecare punga de plastic achizitionata, in prezent platim o taxa de 0.15 bani. Acest aspect nu se aplica si in cazul unei pungi biodegradabile. Fiecare stat incearca sa implementeze astfel de masuri, pentru a reduce consumul de plastic la nivelul populatiei.

Este responsabilitatea noastra sa incercam sa protejam natura, prin orice modalitate posibila. Popularea tot mai mare a atras cu sine fenomene ingrijoratoare, cum ar fi cresterea dioxidului de carbon din atmosfera, incalzirea globala, reducerea stratului de ozon, etc.

Toate aceste schimbari ne afecteaza pe fiecare dintre noi, precum si pe generatiile viitoare. Schimbarea incepe odata cu fiecare dintre noi, iar alegerea unei variante prietenoase cu mediul, este primul pas in acest sens.

Pungile biodegradabile au exact aceeasi intrebuintare, dar ele se descompun in sol, devenind compost, deci nu afecteaza fauna si flora.

Pungile de plastic nu sunt cea mai buna varianta cand vine vorba de alimente, deoarece nu permit aerisirea corespunzatoare a acestora, pe cand cele din materii prime biodegradabile le asigura un grad sporit de prospetime.

In prezent, tot mai multe companii internationale au adoptat varianta pungilor biodegradabile, care pot fi si personalizate cu logo-urile lor. Pe langa faptul ca sunt practice, au si un design foarte frumos.

Asadar, calitatea vietii noastre depinde de starea naturii. Traim impreuna pe aceasta planeta, deci suntem principalii raspunzatori de protejarea acesteia, prin limitarea gradului de poluare.

Prin simpla atentie la detalii, putem contribui la limitarea productiei de plastic de la nivel mondial, deci la reducerea poluarii solului.